Audi prichádza s novou generáciou obľúbeného SUV modelu Q5

Aktuálne dosluhujúci, ale zato stále kvalitný a obľúbený model Audi Q5 sa dočkal generačnej obmeny. Na trh nedávno prišla úplne nová generácia Audi Q5. Či bude úspešne pokračovať v šľapajách svojho predchodcu ukážu až prvé predaje, ale prvé informácie, technické parametre novinky a vysoké ambície automobilky naznačujú, že sa máme na čo tešiť.

Dizajnové osvieženie exteriéru

Dizajn novinky vychádza z aktuálneho dizajnového smerovania Audi. Ostrejšie hrany a bočné línie, ktoré sa hrajú so svetlom a tieňom, robia z novej Q5 mladého šviháka, ktorý zamotá v predajniach Audi hlavu nejednému potenciálnemu klientovi. Prednej časti auta dominuje mohutná singleframe maska chladiča, ktorú dopĺňajú LED svetlomety s jedinečným svetelným podpisom. Tie vo verzii Matrix LED ponúknu aj dynamické smerovky, ktoré fantastickým doplnkom a upútajú pozornosť okolia.

Bočnú líniu auta pretína linka tiahnúca sa od predných až k zadným svetlám. Opticky oddeľuje spodnú časť kabíny od vrchnej a hrá sa s lomom svetla a vytvára tak optické zmeny svetlosti farby. Audi Q5 si môžete nakonfigurovať v 14 rôznych farbách.

Zadnú časť auta tvoria horizontálne línie, ktoré opticky auto rozširujú a zároveň vzbudzujú dojem stability a sily. Dvere piatych dverí obtekajú C-stĺpik a sú typickým dizajnovým prvkom nových modelov rady Q. Grafika zadných LED svetiel poteší okolie svojim dizajnom počas večerných presunov a taktiež tu môžete mať aj dynamické smerovky.

Interiér novej generácie Audi Q5

Najviac viditeľné zmeny sa na prvý pohľad odohrali v kabíne Audi Q5. Moderná prístrojová doska v duchu najnovších trendov Audi dodáva autu moderný, funkčný a prémiový vzhľad. Interiéru dominujú kvalitné materiály a všetko je precízne spracované, tak ako sa na prémiové kategóriu patrí.

Auto si môžete vybaviť mnohými technologickými vychytávkami. Medzi obľúbené prvky nových Audi patrí moderný Audi virtual cockpit, ktorý nahrádza klasické analógové budíky. Ten dokáže na 12,3″ obrazovke zobrazovať všetky potrebné informácie, môžete si zvoliť niektorý z predvolených dizajnov, vyberiete si sadu informácií, ktoré v danom momente chcete vidieť. Zaujímavým a užitočným je  najmä zobrazenie navigácie medzi budíkmi, takže máte informácie o aktuálnej trase stále pred sebou a nemusíte odpútavať pozornosť od cesty pozeraním sa na displej v strede palubnej dosky. Auto môže byť vybavné aj Head-up displejom.

Centrálny displej pre informačný a zábavný systém MMI má uhlopriečku 8,3″. Ovláda sa prostredníctvom otočného touchpadu, ktorý rozoznáva rôzne gestá (napr. zoom, písanie rukou a pod.).

Súčasťou výbavy môže byť aj LTE modul a Wi-Fi hotpot, vďaka ktorým sa môže všetkých 5 pasažierov na palube pripojiť na internet (maximálne 8 zariadení). Pre audiofilov je na požiadanie k dispozícii prémiový audio systém Bang & Olufsen s 3D zvukom.

Auto je stavané pre 5 pasažierov, o ktorých komfort sa postarajú kvalitné a pohodlné sedadlá. Vyhotovenie sedadiel môže byť textilné, kožené, kombiácia Alcantary a kože alebo prémiová koža Nappa. Vybaviť si ich môžete vyhrievaním a ventiláciou.

Svoju batožinu si môžu pasažieri uložiť do 540 litrového batožinového priestoru, s nakladacou hranou v pohodlnej výške 69 cm. Šírka batožinového priestoru je 105 cm a pohltí v základe predmety dlhé 93 cm. V batožinovom priestore nájdete aj držiaky na tašky, rôzne úchyty a zásuvku na 12-voltov. Objem batožinového priestoru je možné zväčšiť po sklopení zadných sedadiel až na 1560 litrov. Vznikne tak takmer rovné dno a zmestíte sem predmety s dĺžkou 170 cm.

Na palube môžete mať celú radú asistenčných systémov, ktoré pomáhajú šoférovi pri jazde a zvyšujú bezpečnosť. Spomenúť treba adaptívny tempomat, ktorý funguje až do rýchlosti 200 km/h. Dokáže udržovať odstup od auta idúceho pred nami a automaticky zrýchľuje a spomaľuje podľa aktuálneho nastavenia. Proti-kolízny systém dokáže auto autonómne zastaviť pri rýchlostiach do 30 km/h.

Samozrejmosťou je sledovanie vozidiel v slepom uhle, pričom blížiace auto nám signalizuje LED svetlo integrované v spätných zrkadlách. Pri rýchlostiach nad 65 km/h pomáha udržiavať vozidlo v jazdnom pruhu asistent Audi active lane assist. Pri vybočení z jazdného pruhu systém automaticky navedie vozidlo späť do stredu svojho pruhu. Parkovanie uľahčia parkovacie kamery, ktorých obraz sa premieta na displej na palubnej doske.

Fotogaléria interiéru Audi Q5

Paleta motorov

O pohon novinky sa postarajú úsporné motory TDI a TFSI. Základom je naftový dvojlitrer s výkonom 105 kw (143 koní) a krútiacim momentom 320 N.m. S týmto motorom by mala nová Q5-ka spotrebovať iba 5,3 litra paliva na 100 kilometrov, z 0 na 100 zrýchliť za 10,9 sekundy a maximálna rýchlosť sa zastaví na 192 km/h. Výkonnejšia verzia dvojlitra ponúkne 130 kw (177 koní) a krútiaci moment  380 N.m. V tejto verzii zvládne 100ku za 9 sekúnd a maximálna rýchlosť bude 200 km/h.

Vrcholom ponuky naftových motorov je nový 6-válec 3.0 TDI. Ponúkne 180 kw (245 koní) a krútiaci moment 580 N.m. Z 0 na 100 km/h zrýchli za 6,5 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 225 km/h.  Spotreba by v tomto prípade mala byť na úrovni 6,4 litra/100 km.

Základom ponuky benzínových motorov je jednotka 2.0 TFSI, ktorá dosahuje výkon 165 kw (225 koní) a krútiaci moment na úrovni 350 N.m.. Na stovku sa dostane za 7,6 sekundy a zrýchľovať prestane pri 222 km/h.

Vrcholom benzínovej ponuky je motor 3.0 TFSI, s výkonom 200 kw (272 koní) a krútiacim momentom 400 N.m.. Motor dodá novej Audi Q5 zrýchlenie z 0 na 100 za 5,9 sekundy a dokáže šprintovať rýchlosťou až 234 km/h.

Nová generácia Audi Q5 je v predaji od začiatku roka 2017. Ceny na slovenskom trhu  začínajú na 41 100 €.

Fotogaléria modelu Audi Q5