Novému Oplu Insignia Sports Tourer to pristane

Opel v relatívne krátkej dobe po odhalení novej Insignie Grand Sport prichádza s predstavením jej praktickejšej Combi verzie Sports Tourer. Už prvé zábery automobilky prezrádzajú, že sa máme na čo tešiť. Nové línie Insignii veľmi pristanú a zadná partia kombíka vypadá veľmi pútavo a v záplave konkurencie svojim dizajnom vynikne.

Tak ako Insignia Grand Sport aj Insignia Sports Tourer prešla odtučňovacou kúrou. Konštruktérom sa podarilo vďaka použitiu ľahkých materiálom a vylepšenej ergonómii jednotlivých komponentov ušetriť na hmotnosti oproti predchádzajúcej generácii až 200 kg. Novinka má dĺžku 4986 mm. Rázvor náprav bol zväčšený o 92  milimetrov na konečných 2829 mm, pričom predný previs karosérie sa skrátil o 30 mm. Auto na prvých fotografiách už nepôsobí tak nafúknuto ako predchodca a nové línie v štýle kupé mu dodávajú dynamický a agilný vzhľad.

Dizajnovou lahôdkou je bočná lišta okien, ktorá sa tiahne od predných dverí až k zadným skupinovým LED svetlám. Na bočnej strane zaujme aj ostrá linka, ktorá začína na predných dverách, pretína kľučky predných a zadných dverí a dvíha sa postupne až k zadným partiám a taktiež prelis karosérie v tvare „čepele“, typickej pre nové vozidlá. Dynamické tvary novej generácie Oplu Insignia Sports Tourer dotvárajú aj strieborné lišty strešného nosiča.

Prednú časť Insignie dostala nové adaptívne LED svetlomety Opel IntelliLux s efektne tvarovanými linkami denných LED svetiel. Na prednej kapote si určite všimnete zaujímavý „hrb“, ktorý sa tiahne jej stredom.

Batožinový priestor Insignie sa zväčšil o 100 litrov

Úpravami si prešiel aj batožinový priestor. Zväčšil sa priestor medzi vnútornými blatníkmi a taktiež jeho dĺžka. Do kufra sa zmestí 520 litrov batožiny. Insignia Sports Tourer nebude žiadny rekordér, ale táto veľkosť by mala stačiť na pohodlné zbalenie sa 4 člennej rodiny na dovolenku. Po sklopení zadných sedadiel získate batožinový priestor s dĺžkou 2005 milimetrov a objemom 1640 litrov. To je o 100 litrov viac ako u predchodcu. Podľa fotografií vypadá kufor Oplu Insignia prakticky, pričom pasažieri budú môcť využiť aj viaceré šikovné riešenia v podobe háčikov, sieťok, úchytov v koľajniciach v podlahe.

Zadné sedadlá môžete sklopiť priamo z batožinového priestoru, pričom si ich môžete objednať aj vo verzii v s praktickejším pomerom delenia sedadiel 40/20/40. Elektrické dvere batožinového priestoru bude možné otvárať  aj zatvárať automaticky pohybom nohy pod zadným nárazníkom, pričom výšku ich otvárania je možné naprogramovať, čo bude praktické v garážach s nízkym stromom. Okrem toho môžete dvere otvoriť tlačidlom na kľúči alebo tlačidlom na dverách vodiča. O bezpečné otvorenie a zatvorenie sa postarajú senzory, ktoré v prípade rozoznania prekážky dvere zastavia.

Nové technológie a evolúcia interiéru

O nových technológiách a evolúcii interiéru sme písali už v článku venovanom predstaveniu modelu Opel Insignia Grand Sport. Všetky prvky budu samozrejme aj súčasťou výbavy Sports Tourer. Tešiť sa tak môžete na moderné adaptívne svetlomety IntelliLux LED so 16 segmentami LED a dosahom diaľkových svetiel až 400 metrov. Šoféra privíta prepracovaná prístrojová doska a celý rad asistenčný systémov. Spomenúť môžeme kamerový systém s 360-stupňovým záberom, head-up displej, adaptívny tempomat, asistent pre udržanie vozidla v jazdnom pruhu s varovaním pred jeho opustením, asistent pre vyparkovanie vozidla a ďalšie systémy pre zvýšenie bezpečnosti a komfortu cestovania. Vo výbave verzie Opel Insignia Sports Tourer môžete mať aj veľké panoramatické strešné okno o rozmere 1400 x 860 milimetrov, ktoré siaha až nad hlavy zadných pasažierov.

Svetová premiéra bola odhalená na marcovom autosalóne v Ženeve. Opel pripravil solídneho nástupcu Insignie a čoskoro uvidíme, ako zamáva s predajmi v strednej triede. Volkswagen Passat, Ford Mondeo, Škoda Superb, Mazda 6 a ďalší konkurenti získajú silného konkurenta. Čo hovoríte na dizajn novej Insignie Sports Tourer vy?

Fotogaléria k automobilu Opel Insignia Sports Tourer