Nástupca Volswagenu Passat CC – ARTEON

Arteon-back-light-teaser

Na trh prichádza novinka, ktorá ma nahradiť úspešný model Passat CC. Volá sa zaujímavo – ARTEON. Skúšal som googliť čo ten názov znamená našiel som len to, že je to zložené z Art (malo by to popisovať harmonické tvary a emocionalitu fastbacku) a eon (zaradzuje tento model medzi prémiové modely značky k Phideonu/Phaetonu). Dokonca sa inžinieri vo Volkswagene pri vymýšľaní názvu nového modelu dosť natrápili o čom svedčí aj nasledujúce tvrdenie pána zodpovedného za názvoslovie Volkswagenov:

“We test the meaning of the names in at least 17 languages – regional dialects are frequently considered as well. Our reason for doing so is obvious: A name should work well not only in Germany, but also in other countries.”

Tento pán sa volá Martin Polland, a ten k názvu Arteonu povedal aj toto:

“A good name may not produce sales success all by itself. But a bad name can certainly play a role in the failure of a new model. This is why we carefully test every idea.”

Arteon je označovaný ako fastback ma štvoro dverí a všetky okná sú ako to bolo pri Passate CC bezrámové. Podľa dostupných informácií je Arteon postavený na identickom podvozku ako Škoda Superb 3 generácie a mal by mať aj podobne veľký kufor. Rozmery nového Arteonu sú dlžka 4870, šírka 1865 a výška len 1407 mm. Hlavne tá výška zaujme, bude to pekný nízky športovo ladený automobil.

VW Arteon na autosalóne v Bratislave

V priebehu mája a júna by sa mali dostať do predaja všetky verzie výbavy a motorizácie. Najslabšia motorizácia v katalógu bude benzínová 1.5 TSI s výkonom 110 kW. Táto by mala byť k dispozícií spolu so 6 st. manuálnou prevodovkou a nemala by byť drahšia ako 33 tis. EUR s DPH.

Pre náročných, alebo pre tých, ktorí majú to štastie, že im na nové auto prispeje zamestnávateľ bude k dispozícii aj verzia R-LINE.

Najvýkonejšie motorizácie Arteonu, ktoré budú v ponuke pre SK a CZ trh:

  • benzínová motorizácia 2.0 TSI 4Motion s výkonom 206kW
  • dieslová motorizácia 2.0 Bi TDI 4Motion s výkonom 176kW

Tieto top motorizácie spolu s verziou R-Line a 7 stupňovým automatom s označením DS7 budú cenovo niekde okolo 50 tis. EUR, čo je už celkom dosť peňazí, ale Arteon si určite svojich fanúšikov nájde, tak isto ako to bolo po príchode spomínaného Passatu CC.

CEO VW Herbert Diess pri uvedení Arteonu povedal, že tento model ponúka veľmi dobrý pomer ceny a výkonu a pre konkurentov bude predstavovať skutočnú výzvu v prémiovom segmente. Zostáva len veriť, že to tak naozaj bude :).

Ak patríte medzi štastlivcov, ktorý chcú mať Arteona v garáži, alebo zaparkovaného pred bytovkou a neviete sa ho dočkať, vyskúšajte službu auto-hneď. Tá pre vás spraví zdĺhavú robotu vyhľadávania skladovky alebo dobrej ceny skŕz všetkých predajcov v SR a ČR. Alebo zájdite k najbližšiemu predajcovi VW a spoľahnite sa na jeho odporúčania a zľavy.