Nebavia vás zápchy? Kúpte si lietajúci AeroMobil

Slovenská spoločnosť AeroMobil zabila dve muchy jednou ranou. Vytvorila inovatívny dopravný prostriedok, ktorý spája výhody automobilov a lietadiel do jedného celku. Svoj posledný koncept ešte viac zdokonalila a postavila lietajúce auto, ktoré bude spĺňať regulačné pravidlá a povinnosti platné pre autá aj lietadlá. Oficiálne predstavenie novej generácie sa odohralo predvčerom na svetovej výstave super áut Top Marques v Monaku. Poďme sa na tohto transformera pozrieť podrobnejšie.

Je to viac auto alebo lietadlo? AeroMobil je v podstate oboje. Je to plne funkčné štvorkolesové vozidlo a zároveň aj lietadlo. Základnou myšlienkou je umožniť sa ľudom prepravovať na stredné vzdialenosti efektívnejšie, rýchlejšie a zároveň šetrnejšie k životnému prostrediu.

Typickým príkladom použitia môže byť služobná cesta z Košíc do Bratislavy a naspäť. Do AeroMobilu nasadnete doma v garáži, odveziete sa za mesto na štyroch kolesách na vhodnú vzletovú plochu. Následne vzlietnete a v režime lietadla sa dopravíte do Bratislavy, kde sa po pristátí v rámci mesta opäť prepravujete v režime bežného automobilu. Pri ceste domov už len natankujete 90 litrovú nádrž a o nejakú hodinku ste naspäť doma v Košiciach. Príliš sci-fi predstava? Ani nie. Podľa predstaviteľov výrobcu si už čoskoro budete môcť AeroMobil predobjednať.

O pohon AeroMobilu sa stará 4-válcový benzínový turbo motor s objemom 2 litre a digitálnou riadiacou jednotkou FADEC. Motor dodáva v režime lietadla výkon 224 kW (300 koní) a spĺňa emisnú normu Euro 6. Maximálny dolet je udávaný na zhruba 750 kilometrov, pričom môžete letieť rýchlosťou až 360 km/h.

O pohyb v režime auta sa stará dvojica hybridných elektromotorov, ktoré poháňajú predné kolesá.  Energiu pre elektrický pohon generuje ten istý motor. Pozemný výkon je na úrovni 80 kW (110 koní) so spotrebnou na úrovni 4,2 litra/100 kilometrov. Maximálna rýchlosť na ceste je 160 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 10 sekúnd. Do 90 litrovej nádrže budete tankovať bežný 95-oktánový benzín.

Transformácia z auta na lietadlo trvá AeroMobilu iba 3 minúty. O bezpečnosť sa postará Airframe Parachute System, Airbagy, špeciálne bezpečnostné pásy, prípadne na želanie dodávaný autopilot.

Pokiaľ už rozmýšľate, že si jeden AeroMobil kúpite, mali by ste zároveň rozmýšľať aj nad zväčšením garáže. Nie je to totiž žiadne malé autíčko. V režime auta sú rozmery AeroMobilu 5,9 x 2,2 x 1,5 metra. V režime lietadla sa rozmery zmenia na 5,8 x 8,8 x 1,4 metra. To je smutná správa pre milovníkov nákupných centier, keďže do podzemných garáži a na bežné parkovacie miesta sa s týmto transformerom jednoducho nezmestia.

Predobjednávky na nový AeroMobil budú spustené už v priebehu tohto roka. Výrobca plánuje vyrobiť v úvode viac ako 500 kusov a cena sa bude pohybovať v závislosti od konfigurácie medzi 1,2 – 1,5 milióna Eur. Idete do toho? Ak áno, mali by ste si rýchlo urobiť potrebné pilotné oprávnenia, pretože bežný vodičský preukaz vám stačiť nebude. 🙂

Fotogaléria – AeroMobil