Čo potrebujete vedieť o ojazdených autách z Talianska

Našli ste na internete ojazdené auto, ktoré vás oslovilo? Páči sa vám popis jeho stavu, cena aj priložené fotografie? Zvažujete, či investovať do auta pochádzajúceho z Talianska?
FLORENCE, ITALY – SEPTEMBER 19, 2018: These are the colorful Fiat 500 cars, a legend of the Italian automobile industry, on the road with an aerial view of Florence.

Podobne ako pri iných ojazdených autách zo zahraničia, aj v prípade dovozu áut z Talianska sa viete dostať k zaujímavým modelom za relatívne nižšiu cenu ako u nás.  To je pre mnohých hlavná motivácia. Pokiaľ idete auto dovážať z Talianska po vlastnej osi, je jedno, či z bazáru alebo od súkromníka, budete potrebovať buď znalosť jazyka, alebo po taliansky hovoriacu osobu, ktorá vám s celým procesom bude pomáhať. Je dobré, ak tohto človeka osobne poznáte a dôverujete mu. Ak nikoho takého nepoznáte, existujú na tieto účely služby, kde si odborníka za určitý poplatok viete najať. Poplatok sa pohybuje od cca 200 €, dobrá rada je však v tomto prípade na nezaplatenie.

Dovoz auta po vlastnej osi

Ešte donedávna platilo, že vozidlo z Talianska ste si vedeli priviesť po vlastnej osi, alebo na vlečke. V prvom prípade bolo potrebné, aby majiteľ auta odhlásil vozidlo v Taliansku a vy ste si vybavili prevozné značky a dočasnú poistku. Pri transporte na vlečke odpadol problém s prevoznými značkami. Následne ste na Slovensku auto prihlásili.

Zdroj: Pixabay 

V súčasnosti sa prax talianskych úradov mierne zmenila. Odhlášku auta spravia v Taliansku až po obdržaní dokumentu CMR, teda transportného dokladu, ktorý potvrdzuje, že auto bolo z Talianska reálne vyvezené. Na tento účel je potrebné zaobstarať si transportnú firmu. To so sebou prináša dodatočné náklady, s ktorými je treba počítať a pripočítať ich k cene vozidla.

Dovoz áut prostredníctvom autobazáru

Možnosťou je kúpiť auto dovezené z Talianska u obchodníka  u nás. Uľahčíte si tak prácu s papierovaním, dovozom a inou nevyhnutnou administratívou. Dobrý dovozca ojazdených áut zo zahraničia bude mať čo najviac informácií na webe pri konkrétnych ponúkaných modeloch. Mali by ste sa tam dočítať o stave vozidla, prípadných poškodeniach, či má alebo nemá kompletnú dokumentáciu, prípadne ako bolo servisované.

Zdroj: Pixabay

Dobrý autobazár by mal preveriť auto za vás. Opatrnosť je samozrejme na mieste, tak ako vždy, keď kupujete jazdené auto. Je dobré, ak si auto môžete aj sami skontrolovať, prípadne si vziať so sebou príslušného odborníka. Skontrolujte si stav opotrebenia – zodpovedá deklarovaným najazdeným kilometrom? Je čalúnenie rovnaké po celom interiéri auta? Je na volante auta vidno primerané  používanie? Pôsobí lak na kapote auta nepoškodeným dojmom, alebo sú na ňom viditeľné prirodzené malé škrabance zodpovedajúce tomu, že s autom sa už jazdilo? Pokiaľ vám stav auta vyhovuje aj po preverení, môžete ostatné formality už nechať na príslušný autobazár.