Nová Škoda KODIAQ – drsná krása od Škodovky?

Škoda Kodiaq

Škoda vo svojom katalógu pre Kodiaq, ktorý je mimochodom veľmi pekne spracovaný, predstavuje Kodiaq ako automobil, ktorý je pripravený vydať sa aj do tých najťažších podmienok. Veľkou devízou je aj jeho cena. Tá začína ako sa v autičkárskych kruhoch hovorí za “holu bosú” verziu s motorom 1.4 TSI s 92 kW na 21 690 EUR s DPH. Čo je cenníková cena za, ktorú si kúpite toto vozidlo u ktoréhokoľvek predajcu Škoda. Pravdepodobne sa aj pri tomto modely zopakuje scenár, ktorý bol napríklad po uvedení novej Škody Superb kedy čakacie doby po uvedení do predaja presiahli 6 mesiacov. Čakať pol roka na nové auto, to chce poriadnu dávku odvahy a rozhodnutia, preto odporúčame využiť službu auto-hneď, ktorá je takým “vyhľadávačom na požiadanie” a zadarmo. Pomôže vám osloviť všetkých predajcov v rámci Slovenska a Českej republiky.

Späť ku Kodiaqu, predáva sa vo verzií s pohonom 2×2, ale tiež vo verzii s pohonom 4×4 – čiže pohonom všetkých kolies. Pri tomto type vozidla SUV (Sport Utility Vehicle) je to očakávaná vlastnosť.

Aktuálne sa na Slovenskom trhu predáva KODIAQ v deviatich motorických prevedeniach:

  • 1.4 TSI 92 kW (125 k) 6° MP
  • 1.4 TSI ACT 110 kW (150 k) 6° AP
  • 2.0 TDI SCR 110 kW (150 k) 7° AP
  • 1.4 TSI ACT 110 kW (150 k) 6° MP 4×4
  • 1.4 TSI 110 kW (150 k) 6° AP 4×4
  • 2.0 TSI 132 kW (180 k) 7° AP 4×4
  • 2.0 TDI SCR 110 kW (150 k) 6° MP 4×4
  • 2.0 TDI SCR 110 kW (150 k) 7° AP 4×4
  • 2.0 TDI SCR 140 kW (190 k) 7° AP 4×4

Záruka je 5 ročná a predajca tiež ponúka “Doživotnú garanciu mobility Premium”.

Výbava nového Kodiaqu

Prvé SUV od Škody sa bude predávať v troch variantoch výbavy. Škodovka ich nazvala nasledovne: Active, Ambition a Style. Cenovo sa bude škoda Kodiaq predávať od spomínaných 21 690 EUR až po 35 590 EUR za výbavu Style s motorizáciou 2.0 TDI SCR 140 kW so sedem stupňovou DSG prevodovkou. Samozrejme táto najdrahšia verzia ponúka pohon 4×4. K nej je možné dokúpiť ďalšie prvky doplnkovej výbavy z ktorých na úvod spomeniem napr. doplatkovú navigáciu BOLERO s 8” dotykovým displejom a online podporou na 3 roky v cene za nie málo 1 918 EUR. Ženami obľubovaná panoramatická strecha je k dispozícii pre všetky varianty výbav za príplatok 1 077 EUR. Zadné fólie, ktoré sa zídu hlavne rodinám s detmi za 148 EUR. Automatické piate dvere a teda otváranie kufra “bez dotyku” je k dispozícii pre verzie Ambition a Style za príplatok 432 EUR. Ak by ste tieto piate dvere chceli otvárať frajersky “podkopnutím” za tento špás si treba priplatiť dalšich 606 EUR. Paket Pre zlé cesty stojí doplatkových 265 EUR pravdepodobne bude na naše cesty vítaný…

Čo sa týka jednotlivých položiek výbav je ich hojne, k takým najzaujimavejším pri najnižšej výbave Active patrí napríklad PEDESTRIAN MONITOR a systém Front Assist čo je vlastne ochrana chodcov, kedy by auto malo samé ubrzdiť v prípade neočakávanej prekážky na ceste. Denné LED svetlá sú už v základnej výbave takže každý KODIAQ na vás bude počas dňa svietiť pekne LEDkovo. Active obsahuje aj hmlové svetlá a funkciu Bluetooth, takže sa nebudete musieť obávať pokuty za telefonovanie počas šoférovania. Stačí si len spárovať váš telefón s autorádiom (v tomto stupni výbavy ide o audio systém Rádio SWING s 6,5″ dotykovým displejom, slotom SD a USB + 8 reproduktorov).

Každý Kodiaq bude mať vo výbave tiež elektrické nastaviteľné spätné zrkadlá, ktoré budú zároveň aj vyhrievané, čo sa hodí najmä v zimných mesiacoch (v letných je vám to na 2 veci to vyhrievanie). Výbava Active obsahuje, napríklad aj funkciu START&STOP a systém rekuperácie energie z bŕzdenia, automatickú parkovaciu brzdu, vyhrievané dízy ostrekovača predného skla, ukladacie schránky pre vodiča spolujazdca a tiež pasažierov na zadných sedadlách. Keď sme už pri zadných sedadlách, Kodiaq štandardne ponúka 2 x ISOFIX a TopTether na krajných zadných sedadlách. Znamená to, že do Kodiaqu na zadné sedadlá dáte maximálne dve detské sedačky s ISOFIXOM. Za príplatok 34 EUR môžete mať systém ISOFIX aj na sedadle spolujazdca. Počas jazdy budete mať pred sebou MAXI DOT displej čo je plnegrafický displej palubného počítača (vo výbave Style bude tento displej farebný). So simply clever riešení bude mať Kodiaq napríklad ochranu pred chybným natankovaním paliva, či škrabku na zamrznuté okno ukrytú za vekom palivovej nádrže. Takýto Kodiaq bude mať čierné oplastovanie blatníkov a tiež čierne obloženie spodnej časti bočných dverí a bude na tzv. plecháčoch. Takže k nemu určite dostanete aj veľmi pekné puklice, pozor aby vám ich neukradli :). Rezervné koleso v tomto stupni výbavy nehľadajte (je za príplatok 107 EUR), namiesto neho v aute nájdete tzv. TIRE FIT, čo je vlastne taká súprava na opravu pneumatík, takže spomínaná garancia mobility sa vám v prípade defektu, môže hodiť (prípadne pomoc Diaľničnej patróly).

Stupeň výbavy Ambition ponúka okrem odlišného interiéru aj 17” disky z ľahkých zliatin RATIKON s pneumatikami s rozmerom 215/65. Čo sú rozmery vhodné aj na mestské parkovanie po obrubníkoch. V tomto stupni výbavy máte už k dispozícii tempomat, svetelný a daždový senzor, bezkľúčové štartovanie EASY START, ďalšie Simply clever riešenie – dáždniky v oboch predných dverách. Okrem iných je tu ešte vyhrievanie predných sedadiel a elektrické sklápanie spätných zrkadiel, ktoré sa na automobile takýchto rozmerov zíde.

Najvyššia výbava STYLE ponúka disky TRITON s rozmerom 235/55 R17. Svietiť vám budú FULL LED svetlomety s technológiou AFS (Adaptive Front Light system) čo je počítačom prispôsobovaná intezita jednotlivých lúčov podľa podmienok – dialnica, mesto, dážď atp.. Zadné svetla majú názov TOP variant LED zadných svetiel. Bezkľúčovosť tu je už úplná tj. odomykanie, zamykanie, štartovanie bez potreby vybrať kľúč z vrecka. Exteriér tohto stupňa výbavy budú zdobiť chrómové prvky na oknách.

Kufor Kodiaqu tvorcovia brožúry nazvali “Dokonalý kufor”, a odvolávajú sa pri tom na jeho bezkonkurenčné rozmery, ktoré su pri 5 miestnej verzii 720 litrov. Po sklopení zadných sedadiel máte v Kodiaqu k dispozícií až 2065 litrov batožinového priestoru a to je už dosť aj na také malé sťahovacie auto.

Kodiaq je po vzore konkurentov k dispozícií aj v 7 miestnej verzií, ktorá sa hodí pre väčšie rodiny. Tento tretí rad sedadiel je v dvoch vyšších výbavách za príplatok 818 EUR. To, že je Kodiaq primárne určený pre rodiny potvrdzujú aj ďalšie zo Simply clever riešení – Spiaci balíček, ktorý pre cestujúcich na zadných sedadlách ponúka prikrývku a variabilné opierky hlavy na bočných sedadlách. Ja osobne som sa po prvýkrat pri Kodiaqu stretol s automatickou detskou poistkou, ktorú je v Kodiaqu možné ovládať z dverí šoféra. Z ďalších vlastností, ktoré Kodiaq môže mať treba ešte určite spomenúť systém AREA VIEW, čo je taký kamerový pohľad zvrchu na automobil, ktorý sa hodí hlavne pri prejazde úzkymi uličkami, alebo pri vchádzaní či cúvaní medzi dve prekážky. Adaptívny podvozok je pri takomto type automobilu nutnosťou, a tu je za príplatok trocha cez 1 000 EUR. Na záver ešte informácia pre tých ktorí v Kodiaqu plánuju fajčiť (cigarety), popolník je za doplatok 20 EUR.

Kodiaq sa mi zatiaľ z prvých informácií veľmi pozdáva. Môže to byť ideálna voľba pre rodinné auto, kde tu určite platí aj to, že za rozumnú cenu. Príplatkové prvky výbavy (ktorých je neúrekom) dokážu Kodiaq predražiť, no ani prvky ktoré su nakombinované v preddefinovaných výbavach nie sú nedostatočné. Predpokladám že toto auto bude mať veľmi veľa, veľmi spokojných majiteľov.

Za požičanie brožúry a cenníka ďakujeme internetovej stránke www.skoda-auto.sk. Najblišžie snáď aj s autentickými fotografiami a možno aj videom.

Použité zdroje: Oficiálna brožúra Škoda Kodiaq, oficiálny cenník Škoda Kodiaq platný od 16.11.2016