Prídavok k redakčnému testu MB B250e – Aplikácia Mercedes me

Mercedes me logo

Život majiteľa Mercedesu B250e, o ktorom sme písali v našom prvom redakčnom teste, sa snaží výrobca zjednodušiť aplikáciou, ktorá je u majiteľov Mercedesov už predpokladám známa. Pre koho náhodou nie, určite ju odporúčame vyskúšať. Na to, aby dokázala komunikovať s vašim vozidlom, potrebujete do výbavy pri konfigurácií nového auta pridať prvok, ktorý stojí pre triedu B príjemných 180 EUR s DPH.

Výsek z cenníka Mercedesu triedy B

Za tú cenu máte v aute aktívnu SIM kartu, za ktorú nič ďalej neplatíte. Dokážete si vďaka nej napríklad lokalizovať vaše auto na diaľku (samozrejme aj v zahraničí) a ďalšie vychytávky o ktorých si napíšeme nižšie.

Aplikácia Mercedes me – prvé spustenie

Na úvod si budete musieť aplikáciu s mobilom spárovať, čo vie spraviť len predajca po tom, ako sa zaregistrujete medzi používateľov aplikácie. Predajca vám spáruje vašu registráciu s vašim autom a používaniu aplikácie už ďalej nič nebráni.

Z funkcií spomenieme pre nás najpoužívanejšie. Spomínaná lokácia vozidla je veľmi vďačná pri rôznych príležitostiach. Ak zaparkujete a neviete kde, alebo ak vaše auto odtiahli a neviete kde, prípadne keď si chcete byť istý, že auto je tam, kde ste ho nechali alebo si pamätáte, kde ste ho nechali 🙂.

Samozrejme, táto časť aplikácie vie fungovať aj ako navigácia či k odparkovanému autu, alebo kamkoľvek inde. Napríklad si cez aplikáciu viete poslať do auta priamo adresu, na ktorú sa po nasadnutí chcete nechať odnavigovať. Možno onedlho už aj zaviesť.

Poďme sa pozrieť čo aplikácia obsahuje

Po tom ako sa nám podarilo pridať k nášmu kontu vypožičané Béčko, mohli sme si  v aplikácií skontrolovať, ako silno alebo slabo je auto nabité, prípadne rýchlosť akou sa auto nabíja pri čakaní v tom lepšom prípade v kaviarni. Pri dieslových motoroch mi táto informácia prišla nie natoľko zaujímavá ako v prípade tohto elektromobilu s dojazdom okolo 130 km. Pri každodennom používaní by som túto informáciu predpokladám vyhľadával veľmi často. Z ďalších informácií, ktoré zobrazuje úvodná obrazovka aplikácie, je pri tomto béčku aj možnosť zapnúť si na diaľku nezávislé kúrenie a pekne si tak auto predohriať, ak ho náhodou nabíjate v 0 stupňoch a vonku, ako sa to podarilo nám počas testu. Ďalej tu máte uvedené užitočné informácie o tom, či je vaše auto uzamknuté, ako sú na tom pneumatiky, chladiaca kvapalina, okná, brzdy a ešte všeličo iné, čo vás možno z času na čas bude zaujímať aj mimo auta. Vychytávka, ktorá ma dostala, je notifikácia na mobil v prípade, ak sa od auta vzdialite a necháte ho odomknuté. Prípadne, ak ho odomkne niekto v čase, keď je váš mobil od auta vzdialený. To si viem taktiež veľmi dobre predstaviť, ako by som v živote vedel využiť a neraz aj vďaka tomu, môžete mať pokojnejší spánok.

Samozrejmosťou tejto featurky je odomykanie a zamykanie vášho auta na diaľku, čo sa tiež môže zísť v prípade, ak je vás na výlete viac a kľúč od auta ma niekto iný ako ten, ktorý sa doň práve chce dostať, aby si z neho niečo vybral.

Veľmi vhodná voľba do výbavy vášho Mercedesu

Ako sme už v úvode spomínali, túto aplikáciu ako aj modul, ktorý je potrebný pre jej chod veľmi odporúčame. Doba je rýchla, každá úspora času je veľmi vďačná a táto aplikácia je presne na to určená. Ušetrí váš čas a dá vám informácie, o ktorých by ste ešte zopár rokov do minulosti ani nevedeli, že ich budete potrebovať…

Zabudol som na dôležitú vlastnosť tejto aplikácie resp. modulu so SIM kartou v aute. V prípade nehody vám vaše auto vám privolá pomoc na miesto nehody úplne samé – ak je dostupný signál GSM.

Pred nabíjaním
Screen po zasunutí nabíjacieho kábla
Po nabíjaní
Screen z aplikácie po necelej hodinke a pol nabíjania.

 

Rýchlosť nabíjania automobilu

Na dvoch printscreenoch z aplikácie nižšie si môžete pozrieť ako rýchlo sa nabíjal automobil počas nášho testu na verejne dostupnej nabíjačke na mierovej ulici v Bratislave. V čase napichnutia na nabíjačku (14:23) malo auto 43% elektroštavy, o hodinku a pol nabíjania neskôr v čase 15:40, malo auto k dispozícii na jazdenie 65% výkonu batérie.