Keď uvidíte v zrkadle túto masku, practe sa z cesty! Prichádza Audi SQ7

Automobilka Audi prichádza na trh s SUV, ktoré je doslova trhačom asfaltu. Novej generácii svojho najväčšieho SUV modelu Q7 pribalila do vienku ešte jedno veľké S, ktoré robí z tejto veľkej krabice hotový diaľničný špeciál. A aké sú výkonové parametre Audi SQ7? Pod kapotou nájdete 435 koní s mamutím krútiacim momentom až 900 N.m..

Tento mohutný výkon sprostredkováva nový naftový osemválec 4.0 TDI. Výkon je vďaka špeciálnemu elektrickému kompresoru dostupný už od voľnobežných 1000 otáčok a kontinuálny záťah pokračuje až do 3250 otáčok. Kompresor podporuje dvojicu sekvenčných turbodúchadiel najmä v nízkych otáčkach a vďaka okamžitému účinku sa takmer nedostavuje žiadne oneskorenie po zošliapnutí plynového pedálu.

Auto dokáže s týmito parametrami zrýchliť z 0 na 100 km/h za menej ako 5 sekúnd. Konkrétne mu stačí iba 4,8 sekundy a ručička tachometra sa zastaví až na hodnote 250 km/h, teda za predpokladu, že sa nachádzate na nemeckej diaľnici, inak sa budete musieť uskromniť na slovenských 130 km/h. Toto sú parametre, ktoré len nedávno dosahovali autá z kategórie superšportov a nie vyše 2-tonové SUV.

Samozrejmosťou v tejto kategórii je pre Audi typický pohon všetkých 4 kolies Quattro s asymetrickým rozdelením hnacieho momentu. Audi SQ7 ešte dostáva navyše oproti základnému modelu samosvorný diferenciál a rýchlo radiaci 8-stupňový automat Tiptronic.

Papierovú spotrebu 7,2 litra nafty na 100 kilometrov asi s týmto autom nedosiahnete, ale koho by už pri cene tohto modelu zaujímala jeho spotreba. „Základná cena“ Audi SQ7 začína takmer na 100 000 €. Pýtate sa, či toto auto potrebujete? Na bežné vozenie a hltanie tisícov diaľničných kilometrov vám bude určite stačiť aj bežný model s trojlitrovým naftovým šesťválcom s výkonom 272 koní. Za ušetrených 30 000 € si môžete auto napratať doplnkovou výbavou, ktorej zoznam je v prípade automobilov Audi takmer nekonečný. Ak však nemáte hlboko do peňaženky a auto sa vám jednoducho páči, kúpte si ho! S hľadaním vhodného auta vám radi pomôžeme vďaka službe Auto-hned.sk.