Zimné mesiace sú náročným obdobím pre každé vozidlo. Nízke teploty, sneh, námraza, soľ na cestách a blato za sebou zanechávajú nemalé škody. Poradíme vám, ako predísť vzniku hrdze, a čo všetko by ste mali skontrolovať po technickej stránke.

Ako pripravit auto na jar
Zdroj: unsplash.com

Doprajte mu kompletnú jarnú očistu

Auto v prvom rade poriadne umyte. Použitím aktívnej peny ochránite jeho lak pred škrabancami. Tým sa v zime pravdepodobne nevyhnete, pretože odstraňovanie snehu a námrazy pomocou škrabiek dá povrchu vášho auta zabrať. Ide však o minimálne poškodenie, ktoré vyriešite novou vrstvou laku.

 

Pozostatky nečistôt by mohli viesť k vzniku hrdze. Tej sa je najlepšie vyhnúť, pretože výmena zhrdzavených častí je náročná. Poistenie auta podobné škody nepokrýva. Dôležité je vozidlo očistiť silným tlakom vody a nevynechať pritom ani podvozok a kolesá. Špeciálnu pozornosť venujte skrytým miestam v oblúkoch kolies, prahom dverí a tesneniam.

Po dlhých zimných mesiacoch si auto zaslúži aj prelakovanie. Ochráni ho pred nepriaznivými podmienkami a menším poškriabaním. Bude sa lesknúť a zároveň odpudzovať vodu. V neposlednom rade sa pri tejto príležitosti postarajte aj o interiér. V zime sa predsa nikomu nechce vysávať, a tak to môžete teraz dohnať.

Zdroj: pexels.com

Viete, kedy vymeniť zimné pneumatiky?

Výmena za letné gumy nie je povinná a stanovená zákonom, ako to platí v opačnom prípade. Možné to je už od 1. apríla, ideálne pri stabilných teplotách okolo 7 stupňov. Viacerí vodiči však pokračujú v jazde na zimných, prípadne sa s výmenou neponáhľajú. Tým ale zvyšujú spotrebu, zhoršujú ovládateľnosť vozidla a znižujú jeho bezpečnosť.

Jazdné vlastnosti ovplyvňuje aj zmena tlaku, ktorý ovplyvňuje aj vonkajšia teplota. Ten je potrebné pravidelne kontrolovať a riadiť sa inštrukciami výrobcu. Poslúžia vám k tomu napríklad meradlá, ktoré nájdete na každej čerpacej stanici. Overte si ho minimálne raz mesačne.

Zdroj: pexels.com

Skontrolujte geometriu kolies a brzdy

Výtlky na našich cestách sú náročné pre nápravu každého vozidla. Nesprávnu geometriu spoznáte podľa jeho zatáčania do strán, keď pustíte volant, a „plávania“ po ceste. Skontrolujú vám ju, a prípadne rovno nastavia, v každom pneuservise.

Samozrejmosťou by mala byť aj kontrola brzdového systému. Pozrite sa na tlmiče a ich kryty, preverte brzdové doštičky, zvlnené kotúče a nezabudnite ani na brzdovú kvapalinu. Zmerajte aj hladinu chladiacej zmesi a motorového či prevodovkového oleja.

Pozor na gumové diely a ďalšie detaily

Zima mohla zhoršiť stav aj dielov ako sú silentbloky náprav, uloženie stabilizátorov a manžety poloosí. Vážnym problémom by mohli byť najmä pretrhnutá manžeta a tečúce hydraulické silentbloky.

Zdroj: unsplash.com

Zabrať dostal tiež výfuk, ktorý zvykne hrdzavieť. Ak ste si istí, že je v poriadku a tesní, ošetrite ho. Na ošetrenie chrómových a kovových prvkov existuje množstvo prípravkov. Po ich použití bude váš výfuk vyzerať ako nový.

V čase, keď nepoužívate klimatizáciu sa v nej hromadí špina a rozmnožujú baktérie a rôzne mikroorganizmy. Ešte predtým, než ju opäť zapnete, použite dezinfekčný sprej. S dôkladným vyčistením a údržbou vám pomôžu v autoservise. Vyhnete sa tým zadretiu jej kompresora.